mobi facebook

Dip czosnkowo-kurkuminowo-pomidorowy

1 porcja

Składniki:

Dip czosnkowo-kurkuminowo-pomidorowy - 2-3 ząbki czosnku
- 1 mała łyżeczka kurkumy
- garam masala
- pieprz
- 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 5 ml oleju rzepakowego (aromatycznego)
- sos tysiąca wysp (by uzyskać półpłynną konsystencję)
- 1 łyżeczka ostrej musztardy (opcjonalnie)

Sposób wykonania

Do kubeczka 0,2 l wsypać kurkumy. Następnie z pieprzniczki dodać trochę pieprzu oraz garam masal, a na dno - olej rzepakowy. Do kubka przecisnąć przez wyciskarkę ząbki czosnku. Dodać ze słoiczka koncentrat pomidorowy oraz jak ktoś chce sos tysiąca wysp i musztardę. Całość intensywnie zamieszać, aby uzyskać jednolita konsystencję.

Taki dip idealnie nadaje się do kanapek i mniej zdrowych chipsów; można go też używać jako dodatek do mięs.


Zdjęcia

1.