mobi facebook

Dolmades

?? porcji

Składniki:

Dolmades - liście winogron
- pół piersi z kurczaka (ok. 350 g)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 2 pomidory
- 1 cebula (100 g)
- woda
- natka pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki czerwonej papryki
- 30 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Pierś z kurczaka pokroić na drobne kawałki, a najlepiej zmielić. Ryż w woreczkach gotować przez 15 minut. Do dużej miski wrzucić ugotowany ryż, dodać mięso, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, posiekaną natkę pietruszki, przecisnąć czosnek oraz dodać oliwę i przypraw. Całość dobrze wymieszać. Pomidory pokroić w 5 mm plastry, liście natomiast zblanszować.

Na liść nałożyć farsz, a następnie luźno go zawinąć. Tak postępować do skończenia się farszu. Dno 22-24 cm rondla wyłożyć liśćmi winogron, na nie położyć pomidory, zakrywając całe dno. Ułożyć dolmades jeden koło drugiego, następnie dolać wody do połowy "gołąbków". Postawić na mały gaz oraz dusić przez 30 minut.


Zdjęcia

1. https://www.bigoven.com/recipe/dolmades-stuffed-grape-leaves/159974