mobi facebook

Zupa krem z pieczonej dyni i pieczonych pomidorów

8-10 porcji

Składniki:

- 1 dynia (hokkaido) 1,2 kg
- pomidory 1,5 kg
- 3 * 100 g woreczki ryżu brązowego
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- 2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżeczka bazylii (suszona)
- 2 łyżeczka oregano (suszone)
- 2-3 łyżeczki kurkuminy
- starty imbir
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Dynię pokroić na cztery części wyciągnąć pestki. Pomidory pokroić na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół. Po pokrojeniu przenieść je do miksera. Całość miksować na jednolita półpłynna masę.

Przelać zmiksowane pomidory na dużą patelnię, gotować na średnim ogniu aż pozbędziemy się wody, a całość zrobi się bardzo gęsta.

Dynię piec na blasze. Masę pomidorową dobrze rozetrzeć na całej powierzchni w dużym naczyniu żaroodpornym. Naczynie postawić na blasze. Wszystko piec w temperaturze 150 oC. Całość wyjąć po 45 minutach. W tym czasie ugotować ryż osobno w woreczkach oraz można przygotować bulion z wcześniej przygotowanych warzyw.

Miąższ z dyni oddzielić od skórki i przełożyć do garnka, pomidory wrzucić do tego samego garnka. Dolać bulionu warzywnego oraz dodać czosnek (Czosnek przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka na 50 ml i zalać wodą na przynajmniej 15 minut.) oraz przypraw. Całość zmiksować na jednolita masę, zgrzać i pomieszać przed podaniem.


Zdjęcia

1.