mobi facebook

Fasolka po bretońsku wegetariańska

4-5 porcji

Składniki:

- 500 g fasoli jaś
- 1 cebula (100 g)
- połowa słoiczka przecieru pomidorowego 200 g (100 g) lub
1 mały 100 g
- 1,5 l wody
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2-3 łyżeczka ostrej papryki
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę zamoczyć w wodzie na noc w celu napęcznienia, po czym gotować w rondlu na średnim ogniu. W tym samym czasie nastawić woreczek ryżu, następnie pokroić w pióra cebulę, i w kostkę. Rozgrzać patelnię z oliwą z oliwek i przysmażyć cebulę. Po 30 minutach gotowania fasoli dodać przysmażonej cebuli oraz przypraw; całość zamieszać. Wyciągnąć ryż, odstawić na bok. Fasolkę gotować na małym ogniu przez następne 30 minut. Po tym czasie dodać przecier i zagęszczać całość przez 15-20 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.