Zupa fasolowa
Składniki:

- fasola biała (500 g)
- ziemniaki (750 g)
- 2 marchewki (350 g)
- 1 pietruszkę (150 g)
- pół małego selera (125 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Fasolę zamoczyć w wodzie na noc w celu napęcznienia. Pierś z kury pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę. Marchewkę pociąć w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postąpić z pietruszką, a selera pokroić w plastry o grubości 4-5 mm. Ziemniaki pociąć w 10 mm plastry, a je kostkę. Cebulę przekroić na pół, a następnie w kostkę.
Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą, postawić na średnim ogniu, gotować do odszumowania powierzchni. Następnie wrzucić namoczoną fasolę oraz pokrojone warzywa. Po 30 minutach gotowania dodać przyprawy. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki.
Jeśli ktoś woli, można do zupy dodać przecieru pomidorowego lub pokrojone pomidory. Można dodać również przeciśnięty czosnek zalany wodą w kieliszku.
Zdjęcia