mobi facebook

Zupa fasolowa

8-10 porcji

Składniki:

Zupa fasolowa - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g) (opcjonalnie)
- 750 g fasoli jaś karłowaty
- 750 g ziemniaków
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszkę (150 g)
- 0,25 małego selera (50 g)
- 1 cebula (100 g)
- mały słoiczek przecieru pomidorowego (100 g) lub
4 pomidory (700 g)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 4 ząbki czosnku (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Fasolę zamoczyć w wodzie na noc w celu napęcznienia. Przed gotowaniem fasoli marchewkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postąpić z pietruszką, a selera pokroić w plastry o grubości 3-4 mm. Ziemniaki pokroić w 10 mm plastry, a każdy w 10 mm kostkę. Cebulę pokroić w pióra, a następnie w kostkę.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmrożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić namoczoną fasolę oraz pokrojone warzywa, a na koniec dodać przypraw. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki.

Jeśli ktoś woli, można do zupy dodać przecieru pomidorowego lub pokrojone pomidory. Można dodać również przeciśnięty czosnek zalany wodą w kieliszku.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://www.youtube.com/watch?v=cKyID5AzBgw