mobi facebook

"Frittata"

2 porcje

Składniki:

Frittata - 5 jajek (300 g)
- 1 cebula (100g)
- 6 pomidorków koktajlowych
- szynka (50 g)
- szpinak lub jarmuż
- bazylia (sucha)
- oregano (suche)
- sól
- pieprz
- masło klarowane

Sposób wykonania

Szynkę pokroić w kostkę, cebule w pióra, a następnie w kostkę. Kilka liści szpinaku lub jeden jarmużu drobno poszatkować. Pomidory przekroić na połowę. Do małej miseczki wbić jajka, a następnie je rozmącić, dodać do nich przypraw i jeszcze raz zamieszać.

Na rozgrzaną patelnię 24 cm z masłem klarowanym przysmażyć cebulę na małym ogniu. Gdy cebula będzie mieć złocisty kolor, wrzucić szynkę oraz zieleninę. Całość zalać jajkami, na koniec wrzucić pomidory. Całość smażyć tak długo aż jajka się zetną na małym ogniu. Patelnię przykryć pokrywką.


Zdjęcia

1. https://www.myrecipes.com/recipe/green-eggs-ham/