mobi facebook

Gazpacho

4 porcje

Składniki:

Gazpacho - 6-7 pomidorów (1,2 kg)
- pół ogórka szklarniowego (100 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 mała cebula (50-60 g)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczka bazylii (suchej)
- 2 łyżeczka oregano (suchego)
- 2 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego
- 10 ml octu winnego (opcjonalnie)
- chleb razowy żytni w kromkach

Sposób wykonania

Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, aby zdjąć z nich skórkę, po czym pokroić je na cztery części i wykrawamy z nich zieloną część po szypułce. Następnie pociąć paprykę na połówki i pozbywamy się szypułki oraz nasion przyczepionych do niej. Pokroić na grube plasterki. Obrać cebulę, przekroić ją na połowę, a połówki pociąć w pióra. Na koniec obrać 2 ząbki czosnku. Całość przygotowanych warzyw wrzucić do miksera. Dolać oleju rzepakowego oraz octu winnego. Całość przyprawić bazylią, oregano, solą ziołową oraz pieprzem. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej płynnej masy. Chłodnik przelać do naczynia i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pokroić kromki chleba razowego na w miarę duże kostki.

W przypadku, gdy nie będzie 1,2 l chłodnika, należy dolać do niego wody. W razie mało intensywnego koloru należy dodać trochę przecieru pomidorowego.

Pomidory sparzyć w gorącej wodzie, aby zdjąć z nich skórkę, po czym pokroić je na cztery części i wykrawamy z nich zieloną część po szypułce. Następnie pociąć paprykę na połówki i pozbywamy się szypułki oraz nasion przyczepionych do niej. Pokroić na grube plasterki. Obrać cebulę, przekroić ją na połowę, a połówki pociąć w pióra. Na koniec obrać 2 ząbki czosnku. Całość przygotowanych warzyw wrzucić do miksera. Dolać oleju rzepakowego oraz octu winnego. Całość przyprawić bazylią, oregano, solą oraz pieprzem. Zmiksować wszystkie składniki do uzyskania jednolitej płynnej masy. Chłodnik przelać do naczynia i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pokroić kromki chleba razowego na w miarę duże kostki.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. http://www.inspired2cook.com/wp-content/uploads/2009/08/andalusian-gazpacho.jpg