mobi facebook

Goląbki (zmodyfikowane)

4-5 porcji
Gołąbki

Składniki:

- liście kapusty włoskiej
- 1 połowa z piersi kurczaka (ok. 300 g)
- 3*100 g ryżu brązowego
- 300 g kapusty kiszonej
- 250 g pieczarek
- 1 cebula (100 g)
- 1 jajko
- 4-5 ziaren ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Rozmrożone mięso przemielić. Gotować ryż przez 30 minut. Pieczarki drobno pokroić. Kapustę drobno poszatkować oraz gotować w wodzie przez 30 minut, cały czas mieszając, a następnie odcedzić. Cebulę pokroić na drobną kostkę, po czym podsmażyć na patelni.

Połączyć wszystkie składniki farszu, dodać jedno jajko oraz przyprawy (ziele angielskie rozkruszyć przed dodaniem). Całość dobrze wymieszać i ugnieść rękoma.

Z kapusty wyciąć głąb, aby liście lepiej odchodziły. Oddzielone liście zblanszować w parowniku przez 2 minuty, po czym wyciąć z nich nerw u podstawy. Do przygotowanych liści, od strony ich podstawy, nałożyć płaską łyżką farsz. Brzegi zawinąć do środka oraz rolować ciasno, aby farsz dobrze przylegał do liści. Po zrobieniu gołąbków dno brytwanny lub naczynia żaroodpornego wyłożyć liśćmi kapusty, aby gołąbki nie przykleiły się do spodu.

Piekarnik nastawić na 150 oC i piec gołąbki przez 30 minut. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy, którym będziemy polewać je na talerzu.


Zdjęcia

1. https://www.zajadam.pl/pomysl-na/golabki-z-kapusty-wloskiej