Sałatka grecka
3-4 porcje
Składniki:

- 1 ogórek szklarniowy (250 g)
- 1 czerwona papryka (opcjonalnie) (250 g)
- 1 czerwona cebula (125 g)
- szpinak (opcjonalnie)
- ser feta (200 g)
- 9-12 czarnych oliwek
- 40 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Pomidory oraz ogórka pokroić w plasterki. Paprykę przekroić na pół, wyciągnąć gniazda nasienne, pokroić w paski, a paski w kostkę. Cebulę przekroić na pół oraz posiekać w plasterki. Ser feta pociąć w kostkę.
Pokrojone składniki wrzucić do miski, dodać całe oliwki, oliwę z oliwek, trochę soli oraz pieprzu. Całość dokładnie wymieszać.
Dla urozmaicenia można dodać sałaty lub szpinaku.
Potrawa z Niebieskich Stref
Zdjęcia
1. http://www.godine.co.uk/blog/greek-salad-recipe