mobi facebook

Grochówka

8-10 porcji

Składniki:

Grochówka - 500 g grochu łuskanego w połówkach
- 1 laska chudej kiełbasy (200-250 g)
- 250 g schabu wieprzowego
- 1 polówka piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 cebula (125 g)
- 0,25 selera (mały) (50 g)
- 750 g ziemniaków
- 3,5 l wody
- 5-6 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 4-5 łyżeczek majeranku
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Marchewkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postępujemy z pietruszką, a selera kroimy w plastry o grubości 3-4 mm, cebulę natomiast w pióra, a następnie w kostkę. Ziemniaki kroimy w 7-8 mm kostkę.

Groch namoczyć przez noc w litrze wody, następnie odcedzić wodę. Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Kiełbasę pokroić w talarki o grubości 4-5 mm. Mięso pokroić w miarę drobne kawałki. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać groch, ziemniaki, warzywa oraz przypraw. Całość gotować pod przykryciem przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Groch oraz ziemniaki powinny się rozpaść tworząc gęstą zawiesinę.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. https://www.ceneo.pl/39993000