Groch z kapustą
3-4 porcje
Składniki:

- kapusta kiszona (500 g)
- 1 cebula (125 g)
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki kminku (cały)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Groch namoczyć przez noc, po czym gotować przez 1 godzinę w garnku. W innym garnku gotować kapustę przez 1 godzinę. W międzyczasie cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na rozgrzanej patelni z oliwą, a następnie odstawić. Groch dodać do garnka z kapustą, połączyć z cebulą oraz przyprawami. Całość wymieszać oraz gotować do odparowania większości wody.
Na talerz dolać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1. https://pl.wikipedia.org/wiki/Kapusta_z_grochem