mobi facebook

Zupa krem z groszku

5-6 porcji

Składniki:

Zupa krem z groszku - 600 g groszku
- 1 średnia cebula (100 g)
- 125 g selera
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 800 g ziemniaków
- 200 g jogurtu lub
śmietany 10%
- masło klarowane
- kilka listków mięty
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Cebulę pokroić w pióra, je następnie w kostkę, podsmażyć na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym, po czym odstawić na bok. Do bulionu dodać groszek oraz pokrojony w mniejsze kawałki seler. Całość gotować około 10 minut, pod koniec dodać cebulę. W międzyczasie ziemniaki po obraniu gotować na parze przez około 30 minut. Po ugotowaniu groszku odstawić na bok w celu ostygnięcia. W tym czasie w zimnej wodzie rozrobić śmietanę, dodać ją do zmiksowanego groszku; całość zamieszać. Na talerz dać ziemniaki oraz zalać zupą.


Zdjęcia

1. https://wrzacakuchnia.pl/przepisy/zupy/krem-z-zielonego-groszku/