mobi facebook

Guacamole

1 porcja

Guacamole - 1 awokado (150 g)
- pół cytryny (w oryginale limonka)
- 1 zielona papryczka chili
- kolendra
- 10 ml olej rzepakowy
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Przekroić awokado na pół. Przekręcić je w celu otwarcia. Z jednej połówki wyciągnąć pestkę. Z owocu łyżeczką wyciągnąć miąższ, który wychodzi w miarę łatwo. Przenieść do miseczki. Następnie przekroić na pół papryczkę chilii, wybieramy z niej nasiona, po czym pokroić je na jak najmniejsze kawałki oraz dodać do awokado. Wycisnąć połówkę cytryny, dodać oleju rzepakowego, szczyptę soli oraz pieprzu. Całość utrzeć na jednolitą masę.

Do całości można jeszcze w miarę uznania dodać dobrze posiekanej kolendry.

1. https://lh5.googleusercontent.com/-K-Jc6kxjMIc/TYBPQrI-xyI/AAAAAAAADnw/WwD16xq0-7o/s1600/guacamole
+and+chips.JPG