mobi facebook

Gulasz ziemniaczany z pieczarkami i papryką

5-6 porcji

Składniki:

- 750 g ziemniaków
- 500 g pieczarek
- 2 czerwone papryki 500 g
- 1 bakłażan (350 g)
- połówka piersi z kurczaka (350 g) (opcjonalnie)
- 1 l wody
- 1 pęczek natki pietruszki
- 3-4 łyżeczki majeranku
- papryka słodka
- papryka ostra
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Ziemniaki pokroić w 5-6 mm plastry, a je w kostkę; pieczarki pokroić w talarki. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski. Bakłażana obrać i pokroić w 7-8 mm plastry, a je w kostkę. Pierś rozmrozić, odkroić zbędny tłuszcz oraz pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę.

Składniki wrzucić do wody i gotować przez 30 minut, następnie dodać przypraw. Gotować do zagęszczenia.

Na talerz dodać oleju.


Zdjęcia

1.