mobi facebook

Gulaszowa "Bogracz"

8-10 porcji

Składniki:

zupa gulaszowa - 750 g udźca wołowego
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 papryka żółta (250 g)
- 1 papryka zielona (250 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 2 średnie cebule (200 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 3,5 l wody
- 2-3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Papryki przekroić na pół wyjąc gniazda nasienne, pokroić w paski, a paski w kostkę. Cebulę pokroić w pióra, następnie w grubą kostkę, marchewkę natomiast w 3-4 mm talarki. Pomidory przekroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę wszerz na pół i zmiksować w osobnym naczyniu.

Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić, pokroić w kostkę 10-15 mm. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzyw, oraz zmiksowane pomidory. Na koniec wrzucić przyprawy wraz z ostrą papryką. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 1 godzinę.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://recept-ajanlo.hu/wp-content/uploads/2015/01/IMAG0247.jpg