mobi facebook

Gulasz po węgiersku

5-6 porcji

Składniki:

Gulasz wołowy - 500 g udźca wołowego lub kawałków mięsa gulaszowego
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 3 pomidory (500 g) lub
100 g przecieru pomidorowego
- 1 cebula (100 g)
- 1 l wody
- 2-3 łyżeczki papryki ostrej mielonej
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- 4-5 ziarenek jałowca
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Papryki przekroić na pół wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski, a paski w drobną kostkę. Cebulę pokroić w pióra, następnie w drobną kostkę, Pomidory przekroić w ćwiartki, każdą ćwiartkę wszerz na pół i zmiksować w osobnym naczyniu.

Mięso wyjąć z zamrażalnika i rozmrozić. Następnie oczyścić z tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie dodać warzyw, oraz zmiksowane pomidory. Na koniec wrzucić przyprawy wraz z ostrą papryką. Całość gotować na małym ogniu około 1 godzinę. Jeśli w czasie gotowania jest za mało wody dolać ciepłą wodę z czajnika. W przypadku zbyt małej ilości pomidorów można dodać przecieru pomidorowego.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. Profesorzdrowie