mobi facebook

Zupa hipokratesa

8-10 porcji

Składniki:

zupa hipokratesa - 1 korzeń selera (ok. 250 g)
- 1 pietruszka (ok. 150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 1 cebula (ok. 100 g)
- 750 g ziemniaków
- 1 woreczek ryżu brązowego 100 g
- 4 pomidory (700 g) lub
100 g przecieru pomidorowego
- 3 l + 0,5l wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego

Sposób wykonania

Wszystkie warzywa obrać i drobno pokroić na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić w ćwiartki, wyciągnąć szypułkę, a każdą część pokroić na dwie wszerz. Do dużego garnka wrzucić warzywa, wrzucić pomidory oraz 2 l wody. Całość gotować przez około 1 godziny na małym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie garnek odstawić na bok do ostygnięcia. W międzyczasie na parze ugotować ziemniaki przez 25 minut. Gdy warzywa ostygną, całość zmiksować, dodać ziemniaków pokrojonych w drobną kostkę, dolać 1 l wody oraz gotować wszystko przez 10 minut.

Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok oraz wlać do zupy pod koniec drugiego gotowania.

Na talerz dolać trochę oleju rzepakowego


Zdjęcia

1. rofesorzdrowie