mobi facebook

Zupa hipokratesa (modyfikacja)

8-10 porcji

Składniki:

- 1 mały korzeń selera (ok. 250 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 mały por (ok. 200 g)
- 1 burak (ok. 200 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 1 kg ziemniaków lub
4 * 100 g brązowego ryżu
- 3-4 ząbki czosnku
- 2,5 l + 1 l wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego

Sposób wykonania

Wszystkie warzywa obrać, drobno pokroić na mniejsze kawałki, pomidory - w ćwiartki, wyciągnąć szypułkę, a każdą część pokroić na dwie wszerz. Do dużego garnka wrzucić warzywa, pomidory oraz wlać 2,5 l wody. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok. Warzywa gotować na małym ogniu godzinę, po czym odstawić na bok w celu wystygnięcia, w międzyczasie na parze przez 25 minut gotować ziemniaki oraz ryż w wodzie przez 30 minut. Po ostygnięciu warzywa zmiksować, wrzucić drobno pokrojone ziemniaki, dolać 1 l wody oraz całość gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać czosnek.

Na talerz dodać trochę ryżu brązowego i - w zależności od upodobań - olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.