mobi facebook

Horta

3-4 porcje

Składniki:

Horta - 1 kg mieszanki zielonych warzyw liściastych:
szpinak, endywia, rukola, kapusta włoska,
roszponka, jarmuż, boćwinka, mniszek lekarski
- sok z pół cytryny
- 3-4 jajka (240 g) (opcjonalnie)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy

Sposób wykonania

Jeśli liście zawierają zabrudzenia ziemią, należy je wypłukać w misce z wodą. Liście zblanszować na parowniku przez około 2 minuty, po czym odcedzić na durszlaku. W wersji z jajkami - ugotować jajka na twardo, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Liście przełożyć do salaterki, dodać jajka, skropić olejem oraz dodać przyprawy. Całość zamieszać.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://greekcitytimes.com/2017/01/02/horta-greek-boiled-leafy-greens/