mobi facebook

Huevos rancheros

4 porcje

Składniki:

Huevos rancheros - 6-7 pomidorów (ok. 1,2 kg)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 cebula (100 g)
- 8 -12 jajek (720 g)
- 4 tortille
- 2-3 papryczki chili
- 2-3 ząbki czosnku
- kolendra (nać lub nasiona)
- sól
- pieprz
- 40 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego
- masło klarowane


Sposób wykonania

Wyciągnąć sos z lodówki, wlać go na małą patelnię i podgrzać tak, aby nie doprowadzić do wrzenia. Na dużej patelni podgrzać tortillę około 1 minuty. Na tortillę nakładamy sos i rozprowadzamy go równomiernie po niej. Na małą patelnię po sosie wbić 2-3 jajka, a następnie szybko usmażyć jajecznicę na jak największym ogniu i przenieść jajecznicę na 2/3 tortilly. Całość zawinąć w wrapa od strony z nałożoną jajecznicą.

Sposób przygotowania sosu

Pokroić pomidora w ćwiartki, a ćwiartki na pół wszerz. Całą papryczkę peperoni wraz z nasionami pokroić na drobne kawałki. Obrać dwa ząbki czosnku i pokroić na pół wzdłuż, a następnie wszerz na pół. Całość wrzucamy do miksera, dorzucamy przypraw i miksujemy na jednolitą płynną masę.

Na rozgrzaną patelnię dać klarowane masło i wrzucić drobno posiekaną paprykę wraz z cebulą. Całość smażymy na średnim ogniu. Po podsmażeniu wlewamy wcześniej przygotowaną zawartość miksera oraz czekamy aż całość zgęstnieje. Sos musi być pozbawiony wody, inaczej tortilla będzie namakać. Na sam koniec dodać oleju rzepakowego.

Przygotowany sos przelewamy do garnka i po ostudzeniu wsadzić do lodówki.


Zdjęcia

1. Profesorzdrowie