Humus
1 porcja
Składniki:

- pół cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki pasty tahini
- 20 ml oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Ciecierzycę przed ucieraniem należy namoczyć przez 8-12 godzin, tak aby zmiękła. Po spęcznieniu odcedzoną ciecierzycę gotować w garnku przez około 1 godzinę na średnim ogniu, szumując powierzchnię wody do uzyskania miękkości. Ciecierzycę odcedzić i przenieść do małego miksera. Dodać ząbki czosnku, pastę tahini, oliwę z oliwek oraz przypraw. Na koniec wcisnąć sok z połówki cytryny. Całość zmiksować na gładką masę. W przypadku zbyt dużej gęstości, do pasty dodać odrobinę wody oraz oliwy z oliwek i ponownie utrzeć w mikserze. Powstałą pastę przełożyć do małej miski.
Zdjęcia
1. http://www.womenshealth.pl/media/lib/1672/sh_274684481-1ec447502ca3b2d77fb9c67ff59daee6.jpg