mobi facebook

Imam bayldi

4 porcje

Składniki:

Imam bayldi - 4 bakłażany (1600 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 2 cebule (250 g)
- natka pietruszki
- liście bazylii (opcjonalnie)
- 2-3 ząbki czosnku
- pół cytryny
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Bakłażany przekroić wzdłuż na pół. Nożem wykroić miąższ, zostawiając krawędź o szerokości 4-5 mm. Miąższ bakłażana drobno pokroić. Pomidory pozbawić szypułek, przeciąć na pół oraz pokroić w drobną kostkę. Cebule przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Pietruszkę drobno posiekać.

Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebule i na małym ogniu przyrumienić. Następnie dodać cebule i miąższ bakłażana, wcisnąć czosnek, dodać soku z cytryny oraz przypraw. Całość dobrze zamieszać, podsmażyć na małym ogniu, a po 10 minutach dodać natkę. Przemieszać wszystko i po 10 minutach zdjąć z ognia.

Nałożyć mieszaninę do bakłażanów, a je umieścić w naczyniu żaroodpornym. Naczynie wstawić na 45 minut do piekarnika nagrzanego do 150 oC.


Zdjęcia

1. https://www.theironyou.com/2014/11/imam-bayildi-stuffed-eggplant.html