mobi facebook

Zupa jarzynowa

8-10 porcji

Składniki:

zupa jarzynowa - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 opakowanie mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (750 g)
lub włoszczyzna (750 g)
- 200 g kapusty włoskiej
- 1 cebula (100 g)
- 750 g ziemniaków
- 200 g śmietany 12%
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Kapustę poszatkować w cienkie plastry, a cebulę przekroić na pół i pociąć w pióra; obrane ziemniaki pokroić w średnią kostkę. Kapustę poszatkować na w miarę drobne kawałki.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmrożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywną, ziemniaki, kapustę oraz cebulę; na koniec - przyprawy. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Na koniec rozrobić śmietanę w małym garnku z zimną wodą oraz dodać do zupy, całość zagotować.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1. http://www.bwcf.net/wp-content/uploads/2015/02/Vegetables-Soup.jpg