mobi facebook

Zupa kapuściana

8-10 porcji

Składniki:

- 1 połówka piersi z kurczaka (ok. 300g)(opcjonalnie)
- 500 g włoskiej kapusty
- 750 g ziemniaków
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 żółta papryka (250 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 1 mały por (200 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Kapustę włoską poszatkować w cienkie paski, a je wszerz w kostkę. Paprykę pokroić w paski, a następnie w kostkę. Warzywa korzenne w 3-4 mm talarki, pora natomiast w 5 mm walce. Ziemniaki pokroić w 5 mm plastry, a każdy przekroić jeszcze na pół. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki, następnie wszerz i wrzucić do osobnego garnka, wykrajając zielone szypułki. Całość zmiksować na półpłynną masę.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmrożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na średnim ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię, jeśli gotujemy z mięsem. Wszystkie składniki wrzucić do wody, dodać przypraw i gotować pod przykryciem na małym ogniu około 1 godziny.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.