mobi facebook

Duszona kapusta z ziemniakami

5-6 porcji

Składniki:

- 1 kg ziemniaków
- 1 kg kapusty
- 1 marchewka (200 g)
- 1 pietruszka (160 g)
- 1 seler (250 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1,25 l wody
- 2 łyżeczki majeranku (suchy)
- 2 łyżeczki kminku
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- 10 ml oleju na talerz

Sposób wykonania

Ziemniaki obrać i pokroić w 5 mm plastry, a każdy na pół. Kapustę drobno poszatkować; marchewkę, pietruszkę oraz selera obrać i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Cebulę pokroić w talarki, a je w pióra.

Do garnka z wodą wrzucić ziemniaki, następnie kapustę oraz warzywa korzenne; dodać przypraw. Całość gotować na ogniu około godziny. Na początku gotowania na patelni z masłem zeszklić cebulę oraz dodać do zupy.

Na talerz wlać olej rzepakowy.


Zdjęcia

1.