mobi facebook

Ketchup

2 porcje

Składniki:

Ketchup - 7-8 pomidorów (1,25 kg)
- 3-4 ząbki czosnku
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- 1- 2 papryczki peperoni (opcjonalnie)
- bazylia (suszona)
- oregano (suszone)
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Pomidory pokroić na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół. Po pokrojeniu przenieść je do miksera. Dodać do nich ząbki czosnku, które też należy pokroić na pół (najpierw wzdłuż, potem wszerz), otrzymując cztery części. Całość miksować na jednolitą półpłynną masę.

Przelać wszystko na patelnię 28 cm i gotować - na początku dodając po łyżeczce bazylii, oregano oraz przypraw. Gotować najpierw na średnim, a potem na małym ogniu do momentu zgęstnienia. Ważne, aby ketchup miał konsystencję umożliwiającą swobodne wypływanie z dyszy pojemnika.

Jeśli ketchup ma być ostry, do miksera można wrzucić pokrojoną w paski papryczkę peperoni.

Ketchup najlepiej przelać do opakowania po sosie lub ketchupie kupnym w sklepie.


Zdjęcia

1. https://alittlebityummy.com/are-tomato-sauce-ketchup-low-fodmap/