mobi facebook

Zupa kociołek

około 20 porcji

Składniki:

- 3 filety z piersi kurczaka (około 1 kg)
- 6 marchewek (1,2 kg)
- 2 pietruszki (300 g)
- 1 mały seler (250 g)
- 2 cebule (250 g)
- 2-3 papryki czerwone (500 g)
- 5 * 100 g ryżu brązowego
- (5-6) pomidorów (1 kg) lub
500 ml przecieru pomidorowego
- 6-7 l wody
- 5-6 ząbków czosnku
- 10 ziaren ziela angielskiego
- 8-10 liści laurowych
- 6-7 łyżeczek majeranku
- sól
- pieprz
- 10ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Od piersi z kurczaka odkroić fragmenty tłuszczu oraz pokroić w 10-15 mm kostkę; marchewkę - w talarki o grubości 3-4 mm. Tak samo postępujemy z pietruszką, a selera kroimy na 3-4 części. Cebulę przekroić na pół, następnie połówkę w pióra oraz w kostkę. Paprykę pokroić w paski, a te - w kostkę. Pomidory pokroić na ćwiartki, a następnie - na pół (wyciągnąć zieloną szypułkę). Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą, kieliszek odstawić na bok.

Mięso wrzucić do zimnej wody i gotować nad paleniskiem, odszumowując wodę. Następnie dodać warzywa, ryż oraz przyprawy. Całość gotować około 1 godziny, po czym dodać pomidory. Gotować przez pół godziny, w razie potrzeby uzupełnić wodę. Zupę co jakiś czas mieszać.

Na każdy talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.