mobi facebook

Warzywny kociołek

około 15 porcji

Składniki:

- Ziemniaki (2 kg)
- 6 marchewek (1,2 kg)
- 4 pietruszki (600 g)
- 2 małe selery (500 g)
- 2 cebule (250 g)
- biały groch (500 g)
- 6 pomidorów (1 kg)
- 5-6 l wody
- 5-6 ząbków czosnku
- 10-12 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżeczki majeranku
- 4 łyżeczki kolendry
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- 10ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Ziemniaki obrać i pokroić w 5-6 mm plastry. Marchewkę oraz pietruszkę pokroić w talarki o grubości 3-4 mm, seler natomiast w plastry o grubości 4-5 mm. Cebulę przekroić na pół, pokroić w pióra, a je w kostkę. Groch namoczyć przez noc. Pomidory pokroić w ćwiartki oraz wyciąć szypułki. Ćwiartki przekroić na pół wzdłuż. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą; kieliszek odstawić na bok.

Na dnie kociołka rozgrzać oliwę, a na niej przysmażyć, następnie wrzucić fasolę oraz dolać 1 l wody. Gotować przez 30 minut. Następnie dodać pokrojone warzywa, 1,5 l wody, wszystko zamieszać. Na koniec dodać przypraw. Całość gotować przez 30-40 minut co jakiś czas mieszając, uzupełniając ewentualnie wodę.


Zdjęcia

1.