mobi facebook

Ogórkowa kociołek

około 20 porcji

Składniki:

- 3 pojedyncze filety z piersi kurczaka (1 kg)
- 1,2 kg przecieru ogórkowego lub
1,5 kg ogórków kiszonych
- 500 ml wody spod ogórków
- 3 marchewki
- 3 pietruszki
- 250 g selera
- 2 kg ziemniaków
- 6-7 l wody
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 8-10 liści laurowych
- 6-7 łyżeczek majeranku
- sól
- pieprz
- koperek
- 10ml oleju rzepakowego na talerz

Sposób wykonania

Do garnka wrzucić przecier ogórkowy (pokrojone w kostkę ogórki), dodać wody spod ogórków i zmiksować. Na najmniejszych oczkach tarki zetrzeć marchewki oraz pietruszkę do dużej miski. Selera pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w 10 mm plastry, a je w kostkę.

Do kociołka wrzucić drobno pokrojoną pierś z kury, dolać 2 l wody i gotować tak długo, aż odszumowujemy powierzchnię wody. Dodać przecier ogórkowy, marchewkę, pietruszkę, seler oraz ziemniaki, dolać 3-4 l wody, oraz wrzucić przyprawy, gotować przez 45-60 minut.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz udekorować koperkiem.


Zdjęcia

1.