mobi facebook

koncentrat pomidorowy

Składniki:

- 7-8 pomidorów (1,25 kg)
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 papryczka peperoni (opcjonalnie)
- bazylia (suszona)
- oregano (suszone)

Sposób wykonania

Pomidory pokroić na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół. Po pokrojeniu przenieść je do miksera. Dodać do nich ząbki czosnku, które też należy pokroić na pół najpierw wzdłuż potem wszerz otrzymując cztery części. Całość miksować na jednolita półpłynna masę.

Przelać wszystko na patelnię 24 cm, gotować na średnim ogniu aż pozbędziemy się wody, a całość zrobi się bardzo gęsta. Na początku gotowania dać po łyżeczce bazyli oraz oregano. Po przyrządzeniu całość powinna się zmieścić do słoiczka na 400 ml.

Jeśli ktoś lubi bardziej pikantne sosy lub koncentraty do miksera można wrzucić pokrojoną w paski jedna papryczkę peperoni.


Zdjęcia

1.