mobi facebook

Zupa konstantynopolska

7-8 porcji

Składniki:

- 3 pomidory (500 g)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 2 papryki żółte (500 g)
- 1 marchewka (200 g)
- 1 mały seler (200 g)
- 1 cebula (125 g)
- 1 pęczek pietruszki
- 2,5 l wody
- 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina (opcjonalnie)
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy na talerz 10 ml

Sposób wykonania

Pomidory przeciąć na pół oraz drobno posiekać. Papryki przeciąć na pół, wyciągnąć gniazda nasienne, a je pokroić w cienkie paski. Marchewkę pociąć w 3-4 mm talarki, a selera przeciąć na pół i pokroić w 5-6 mm plastry. Cebulę pokroić w pióra, a je w kostkę, Natkę drobno posiekać.

Do wody wrzucić pokrojone warzywa i gotować przez 15 minut na średnim ogniu, a następnie nastawić na mały; dodać wina, pietruszkę oraz przypraw. Gotować jeszcze przez 30 minut.

Ryż ugotować osobno przez 30 minut w wodzie.

Na talerz dolać olej.


Zdjęcia

1.