Krupnik
8-10 porcji
Składniki:

- 300 g mięsa wołowego
- 1 opakowanie mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (750 g)
- 250 g kaszy pęczak
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego
Sposób wykonania
Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia, to samo zrobić z mięsem wołowym. Pierś pokroić w plastry a plastry wszerz w paski, mięso wołowe pokroić w 15 mm kostkę. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywna, kaszę pęczak oraz dodać przyprawy. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1. http://media-cache-ak0.pinimg.com/736x/49/1b/ca/491bca2cb7d1d37d79fa37bf5503380e.jpg