mobi facebook

Krupnik jaglany

8-10 porcji

Składniki:

- 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 opakowanie mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (750 g)
- 200-250 g kaszy jaglanej
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować, co jakiś czas szumując powierzchnię. Następnie wrzucić mieszankę warzywną, kaszę jaglaną oraz dodać przyprawy. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.