Krupnik jaglany
9-10 porcji
Składniki:
- 1 pierś z kury (300-350 g)- 2 opakowania mieszanki warzyw 7-9 składnikowych (900 g)
- 4 * 100 g opakowania kaszy jaglanej
- 3,5 l wody
- 4-5 liści laurowych
- 5-6 ziarenek ziela angielskiego
- 2-3 łyżeczki majeranku (suchy)
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego (na talerz)
Sposób wykonania
Pierś z kury pokroić w 10 mm plasterki, a każdy pociąć w kostkę.
Mięso wrzucić do garnka i zalać wodą. Postawić na małym ogniu i gotować do odszumowania powierzchni. Następnie wrzucić mieszankę warzywną. Dodać przypraw po 30 minutach gotowania. Całość gotować na małym ogniu pod przykryciem około 45 minut.
Kaszę jaglaną ugotować osobno, podać na talerz przed wlaniem zupy.
Na talerz dodać oleju rzepakowego.
Zdjęcia
1.