mobi facebook

Lasagne

4-5 porcji

Składniki:

Lasagne - 500 g makaronu lasagne
- 500 g mięsa mielonego wołowego/kurczaka
- 500-550 g sosu neapolitańskiego ze sklepu lub
własnego
- 100 g sera żółtego (tartego)
- sól
- pieprz
- bazylia (świeże listki)

Sposób wykonania

Na patelnię wlać wodę, następnie dodać mięso, dusić je na średnim ogniu, aż całe się ugotuje, po czym dodać sosu neapolitańskiego; całość dobrze wymieszać i przyprawić. Makaron należy podgotować z 4-5 minut, aby zmiękł.

Na dno naczynia żaroodpornego położyć plastry makaronu, na nie równomiernie rozprowadzić sos, potem trzeć na wierzch żółty ser. Makaronu rozłożyć na 4-5 warstw. Całość dać na 20 minut do piekarnika na 120 o w celu stopienia sera.


Zdjęcia

1. https://mamotoja.pl/przepis-na-lasagne-z-miesem,przepisy-przepis,9557,r2.html