mobi facebook

Łazanki Profesora Zdrowie

4 porcje

Składniki:

- 400 g makaronu (łazanki)
- 600 g kapusty kiszonej
- 200 g fasoli jaś karłowaty
- 1 cebula (100 g)
- 200 g koncentratu pomidorowego (słoiczek)
- 20 g podgrzybków (opcjonalnie)
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 2-3 łyżeczki majeranku
- 2-3 łyżeczki kminku
- garam masala
- sól
- pieprz
- masło klarowane

Sposób wykonania

Fasolę namoczyć na całą noc. Gotować ją następnego dnia przez około godziny, aż stanie się miękka, po czym odcedzić oraz odstawić na bok. Kapustę drobno posiekać oraz wrzucić do garnka, zalać wodą i gotować przez 30 minut, a następnie ją odcedzić. W tym czasie pokroić w kostkę cebulę oraz przysmażyć na maśle klarowanym w patelni i odstawić na bok. Można również posiekać grzyby na mniejsze kawałki i gotować przez 20 minut po czym je odsączyć. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w 3-4 litrach wody z dodatkiem 20 ml oleju rzepakowego, cały czas mieszając, a po ugotowaniu - odcedzić i wymieszać z kapustą oraz pozostałymi składnikami.

Kapustę przenieść do większego garnka, dodać fasolę, cebulę, przecier oraz przyprawy - całość zamieszać, aby otrzymać jednolitą masę, a następnie porcjami dodawać makaron, za każdym razem wszystko mieszając.


Zdjęcia

1.