Leczo
Składniki:

1 laska "kiełbasy" z kurczaka
- 1 kabaczek (około 1 kg)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 2 papryki żółte (500 g)
- 2 papryki białe (300 g)
- 4-5 pomidorów (850 g) lub
100 g koncentratu pomidorowego
- 2 cebule (200 g)
- 1 papryczka chili
- 2 * 100 g ryżu brązowego
- 3,5 l wody
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego
Sposób wykonania
Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Pierś pokroić w plastry a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Kiełbasę natomiast w plastry o grubości 5 mm, a je na pół. Kabaczek obrać ze skórki, pokroić w plastry o grubości 1,5 cm, je natomiast w kostkę o boku 1,5 cm. Paprykę pokroić na dwie części. następnie w poprzek na paski o grubości około 5 mm. Cebule obrać, i pokroić w miarę grubą kostkę. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki, następnie wszerz i wrzucić do osobnego garnka, wykroić zielone szypułki. Na koniec kroimy na małe kawałki papryczkę peperoni i dodać do pomidorów. Całość zmiksować na półpłynną masę.
Do garnka wlać wodę, zagotować ją. Wrzucić kiełbasę obrane warzywa oraz zmiksowane pomidory oraz przyprawy. Całość gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę pod przykryciem.
Osobno ugotować przez 30 minut ryż brązowy. Dodać na samym końcu do lecza.
Na talerz dodać olej rzepakowy
Zdjęcia