Mageiro
4-5 porcji
Składniki:
- fasola szparagowa (500 g)- 2 czerwone papryki (500 g)
- 1 bakłażan (425 g)
- 1 mała cukinia (500 g)
- 3 czerwone ziemniaki, ok.125 g każdy
- 3 pomidory (500 g)
- 2 cebule (250 g)
- 500 ml wody
- sól
- pieprz
- 10 ml oliwy z oliwek (na talerz)
Sposób wykonania
Fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na mniejsze części. Z papryk wybrać gniazda nasienne i pokroić je w paski. Ziemniaki oraz cukinię obrać i pociąć odpowiednio w kostkę oraz plastry o grubości ok. 10 mm. Od nieobranego bakłażana odciąć szypułkę i pociąć w 10 mm talarki, następnie na cztery części. Cebule przeciąć na pół i poszatkować w kostkę.
Do garnka ze stali nierdzewnej wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i podsmażyć cebulę. Potem dodać pozostałe warzywa, zalać wodą oraz dodać przypraw. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, uzupełniając wodę.
Porcje polać oliwą z oliwek.
Potrawa z Niebieskich Stref
Zdjęcia
1.