mobi facebook

Mageiro

4-5 porcji

Składniki:

- 500 g fasolki szparagowej
- 2 cebule (200 g)
- 3 czerwone ziemniaki, ok.125 g każdy
- 1 mała cukinia (400 g)
- 3 pomidory (500 g)
- 1 bakłażan (400 g)
- 3 czerwone papryki (750 g)
- 1 szklanka wody (225 ml)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek

Sposób wykonania

Fasolkę szparagową oczyścić i pokroić na mniejsze części. Cebule poszatkować w piórka, a następnie w kostkę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Cukinię obrać i pokroić w plastry 10 mm. Od nieobranego bakłażana odciąć szypułkę i pokroić w 10 mm talarki, następnie większe na cztery części. Z papryk wybrać gniazda nasienne i pokroić je następnie na pół, a potem w paski.

Do garnka ze stali nierdzewnej wlać oliwę z oliwek, rozgrzać i podsmażyć cebulę. Potem dodać pozostałe warzywa, zalać wodą oraz dodać przyprawy. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut, ewentualnie uzupełnić wodę.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.