mobi facebook

Makaron z brokułami

6 porcji

Składniki:

Makaron z brokułami - 400 g makaronu razowego penne
- 1 różyczka brokuła (około 500 g)
- 1 200 g opakowanie jogurtu lub
śmietany 10%
- 2-3 ząbki czosnku
- 50 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Makaron gotować wg przepisu na opakowaniu, a następnie odcedzić. Oddzielić kwiatostan brokuła od łodyg, pokroić na mniejsze kawałki, a następnie gotować na parze przez około 10 minut, po czym odstawić parownik.

Do garnka wrzucić makaron, brokuł, jogurt lub śmietanę, przecisnąć czosnek, dodać olej oraz przypraw, całość zamieszać i odstawić na 10 minut.


Zdjęcia

1. https://www.fromthegrapevine.com/israeli-kitchen/recipes/pasta-salad-broccoli-and-parmesan