mobi facebook

Makaron z sosem pomidorowym

5-6 porcji

Składniki:

Makaron z sosem poidorowym - 500 g makaronu razowego
- 500 g mięsa mielonego wołowego/kurczaka
- 500-550 g sosu neapolitańskiego
lub 500-550 g sosu bolognese
- 10 g g sera żółtego (na talerz)
- sól
- pieprz
- bazylia (świeże listki)

Sposób wykonania

Makaron ugotować do miękkości wg przepisu na opakowaniu w odpowiedniej ilości wody (ok. 4 l na 500 g makaronu). Sos przygotować lub odgrzać część na małej patelni. Makaron na talerzu polać sosem, na talerz zetrzeć kawałek żółtego sera oraz udekorować świeżą bazylią.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://www.bordbia.ie/consumer/recipes/bacon/pages/pennewithspicytomatosauceandsizzlingbacon.aspx