https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1095744 Zupa marchewkowa
mobi facebook

Zupa marchewkowa

8-10 porcji

Składniki:

Zupa marchewkowa - 1 połówka piersi z kurczaka (ok. 300 g)
- 5 marchewek (1 kg)
- 2 pietruszki (300 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 * 100 g woreczki brązowego ryżu
- 1,5 l + 2 l wody
- starty imbir
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego
- natka pietruszki

Sposób wykonania

Wszystkie produkty roślinne dobrze zetrzeć na tarce z średnimi oczkami, wcześniej obrać z skórek i łupin.

Do garnka na wrzucić drobno pokrojoną pierś z kury dolać 1,5 l wody i gotować na średnim ogniu tak długo, aż odszumowujemy powierzchnie wody. Po tym czasie mięso zmiksować na bardzo drobne kawałki, postawić spowrotem na gaz. Dodać starte warzywa oraz imbir. Wlać 1,5 l wody, dodać przypraw i gotować przez 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem.

Ryż ugotować w osobnym garnku wg przepisu na opakowaniu, dać go na miskę, a do niej wlewać zupę.

Na talerz dodać oleju rzepakowego oraz natkę pietruszki.


Zdjęcia

1.https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=1095744