mobi facebook

Zupa meksykańska

8-10 porcji

Składniki:

- 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 czerwona papryka (250 g)
- 1 żółta papryka (250 g)
- 1 zielona papryka (250 g)
- 250 g kukurydzy
- 250 g czerwonej fasoli
- 2 czerwone cebule (200 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 4 pomidory (700 g)
- 3,5 l wody
- 1 papryczka chili
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego

Sposób wykonania

Papryki przekroić na pół wyciągnąć gniazdo nasienne, resztę pokroić na cienkie paski wszerz. Poprzedniego dnia namoczyć kukurydzę oraz czerwoną fasolę. Cebulę pokroić na pół, a następnie na drobną kostkę. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki a je wszerz, zmiksować w osobnym garnku wraz z poszatkowaną wcześniej papryczką chili.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmnożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą, kieliszek odstawić na bok. Następnie wrzucić przygotowane wcześniej warzywa, pomidory oraz dodać wszystkie przyprawy. Całość gotujemy na małym ogniu przez około 1 godziny pod przykryciem. Na koniec wrzucić czosnek, a całość doprowadzić do wrzenia.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Zdjęcia

1.