Sos meksykański
1 porcja
Składniki:
- 1 papryka czerwona (250 g)- 1 papryka żółta (250 g)
- 2 cebule (250 g)
- 4 pomidory (700 g)
- czerwona fasola (100 g)
- ziarna kukurydzy (opcjonalnie)
- 1-2 papryczki cayenne
- 3-4 ząbki czosnku
- pół cytryny lub cała limonka
- 2-3 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
Sposób wykonania
Pomidory przekroić na pół, wyciągnąć szypułki i pokroić w drobną kostkę. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pociąć w paski, po czym w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pióra oraz w kostkę. Ostre papryczki pociąć w cienkie talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą.
Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucić cebulę i podsmażyć, następnie dodać pomidory i paprykę, ostre papryczki, fasolkę, kukurydzę; dolać trochę wody, całość zagotować oraz zredukować. Na koniec dodać oregano, sok z cytryny, czosnek oraz przypraw; całość dobrze wymieszać.
Sos przenieść do wysokiego słoiczka oraz zawekować w piekarniku.
Zdjęcia
1.