mobi facebook

Sos meksykański

1 porcja

Składniki:

- 4 pomidory (700 g)
- 1 papryka czerwona (250 g)
- 1 papryka żółta (250 g)
- 2 cebule (200 g)
- 75 g czerwonej fasoli
- 50 g ziaren kukurydzy
- 1-2 papryczki cayenne
- 3-4 ząbki czosnku
- pół cytryny lub cała limonka
- 2-3 łyżeczki oregano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Pomidory przekroić w ćwiartki usunąć szypułki, a każdą ćwiartkę podzielić wszerz na pół. Paprykę przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne, następnie pokroić w paski, po czym w kostkę. Cebulę obrać, pokroić w pióra oraz w kostkę. Ostre papryczki pokroić w cienkie talarki. Czosnek przecisnąć przez praskę do kieliszka i zalać wodą.

Na rozgrzaną patelnię z oliwą z oliwek wrzucić cebulę i podsmażyć, następnie dodać pomidory i paprykę, ostre papryczki, fasolkę, kukurydzę, dolać trochę wody, całość zagotować oraz zredukować. Na koniec dodać oregano, sok z cytryny, czosnek oraz przyprawy, całość dobrze wymieszać.

Sos przenieść do wysokiego słoiczka oraz zawekować w piekarniku.


Zdjęcia

1.