mobi facebook

Zupa minestrone

8-10 porcji

Składniki:

Minestrone - 1 połówka piersi z kury (ok. 300 g)
- 1 biała cebula (100 g)
- 1 czerwona cebula (100 g)
- 2 marchewki (400 g)
- 1 pietruszka (150 g)
- 2 papryki czerwone (500 g)
- 4 pomidory (700 g)
- 500 g ziemniaków
- 250 g kapusty włoskiej
- 1 mały por (200 g)
- 200 g fasola jaś
- 3,5 l wody
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii (sucha)
- 2 łyżeczki oregano (suche)
- 2-3 łyżeczki kurkumy
- 6-7 ziaren pieprzu
- sól
- pieprz
- 10 ml oleju rzepakowego aromatyzowanego

Sposób wykonania

Kiełbasę kroimy w 5 mm talarki. Marchewkę i pietruszkę kroimy w 3-4 mm talarki, paprykę natomiast na pół wyciągamy gniazda nasienne kroimy w paski a paski w kostkę. Kapustę włoska poszatkować w cienkie paski a paski w drobna kostkę. Pora natomiast w 5 mm talarki, a cebulę w pióra, a je w kostkę. Ziemniaki kroimy w 7-8 mm kostkę. Pomidory bez obierania pokroić w ćwiartki a je wszerz, zmiksować w osobnym garnku. Groch zamaczamy dzień wcześniej.

Dzień przed gotowaniem zupy wyjąć pierś z zamrażalnika i przełożyć do lodówki w celu rozmrożenia. Rozmnożoną pierś pokroić w plastry, a plastry wszerz w paski. Wrzucić do garnka i zalać wodą. Stawić na małym ogniu i gotować co jakiś czas szumując powierzchnię. Ząbki czosnku przecisnąć przez wyciskacz do kieliszka 50 ml i zalać wodą, kieliszek, odstawić na bok. Następnie wrzucić przygotowane wcześniej warzywa, pomidory, groch oraz przyprawy. Całość gotować przez około 1 godzinę na małym ogniu pod przykryciem. Na koniec wrzucić czosnek, całość zamieszać i zagotować.

Na talerz dodać oleju rzepakowego.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/32/Minestrone_soup.jpg