mobi facebook

Sos neapolitański

4 porcje

Składniki:

Sos neapolitański - 6-7 pomidorów (1,2 kg)
- 1 połówka piersi z kurczaka (ok. 300 g)
lub 250 g wołowiny
- 1 cebula (100 g)
- 2-3 ząbki czosnku
- 20 g startego parmezanu
- 2 łyżeczka bazylii (suszona)
- 2 łyżeczka oregano (suszone)
- sól
- pieprz
- klarowane masło

Sposób 1

Pomidory pokroić je w na ćwiartki, wykroić z nich zieloną szypułkę, a następnie ćwiartkę pokroić wszerz na pół. Po pokrojeniu dać je do miksera. Dodać do nich ząbki czosnku, które też pokroić na pół najpierw wzdłuż, potem wszerz, otrzymując cztery części. Dodać soli oraz pieprzu.

Na patelnię dać trochę klarowanego masła. Po rozgrzaniu wsypać drobno pokrojoną cebulę. Po podsmażeniu jej na patelnię wlać zmiksowane pomidory. Całość zagęszczać na małym ogniu. W czasie zagęszczania dodać bazylii oraz oregano. Pod koniec dodać startego parmezanu, całość dobrze wymieszać. Gotowy sos powinien się zmieścić do 500 ml słoika.

Sposób 2

Na patelnię dać trochę klarowanego masła. Po rozgrzaniu wsypać drobno pokrojoną cebulę. Po podsmażeniu jej na patelnię wlać zmiksowane pomidory, następnie dodać mięso. Całość zagęszczać na małym ogniu. W czasie zagęszczania dodać bazylii oraz oregano. Pod koniec dodać startego parmezanu, całość dobrze wymieszać. Po obróbce otrzyma się jednolitą masę mięsno-pomidorową.

Tak przygotowany sos neapolitański można użyć nie tylko jako polewa do makaronu, ale również jako wypełnienie do cannelloni oraz farsz do lasagne.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1. https://passtheplants.com/pressure-cooker-marinara-sauce/