Sałatka nicejska (klasyczna)
Składniki sałatki:

- 2 pomidory (350 g)
- tuńczyk (200 g)
- sardynki w oleju (0,25 puszki)
- 3 jajka (200 g)
- 6-8 czarnych oliwek
Składniki sosu:
- 100 ml oliwy z oliwek- 20 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania sałatki
Z główki sałaty obrać liście do połowy, porwać je na mniejsze kawałki i położyć na półmisku. Na sałacie ułożyć pomidory pokrojone w plasterki lub ósemki, a na nie nałożyć ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki bądź ósemki. Pomiędzy jajka położyć w miarę duże kawałki tuńczyka z puszki, a pomiędzy niego dodać jedną czwartą puszki sardynek. Na koniec dodać przekrojone na pół oliwki.
Sposób wykonania sosu
Do oliwy z oliwek w miseczce przecisnąć ząbek czosnku, dodać octu balsamicznego oraz musztardę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Składniki dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. W tym celu sos można przygotować w małym mikserze.
Sałatkę polać przygotowanym sosem vinegre, tak aby znalazł się on w każdej części sałatki.
Zdjęcia