mobi facebook

Sałatka nicejska (klasyczna)

2-3 porcja

Składniki sałatki:

- pół główki sałaty rzymskiej lub lodowej
- 2 pomidory (350 g)
- 200 g tuńczyka (puszka)
- 2 jajka (120 g)
- 6-8 czarnych oliwek

Składniki sosu:

- 100 ml oliwy z oliwek
- 20 ml octu balsamicznego
- 2 łyżki musztardy dijon
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz

Sposób wykonania sałatki

Z główki sałaty obrać liście tak, aby zużyć jej pół. Liście porwać na mniejsze kawałki. Położyć na półmisku. Na sałatę położyć pomidory pokrojone w plasterki lub ósemki. Na pomidory nakładamy ugotowane na twardo jajka pokrojone w ćwiartki bądź ósemki. Pomiędzy jajka nakładamy tuńczyka z puszki w miarę dużych kawałkach. Dodajemy pomiędzy tuńczyka jedną czwartą puszki sardynek. Na koniec dodać przekrojone na pół oliwki.

Sposób wykonania sosu

Do oliwy z oliwek w miseczce przeciskamy ząbek czosnku, dodać octu balsamicznego oraz musztardę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem. Składniki dobrze wymieszać do uzyskania jednolitej masy. W tym celu sos można przygotować w małym mikserze.

Sałatkę polać przygotowanym sosem vinegre, tak aby sos był w każdej części sałatki.


Potrawa z Niebieskich Stref


Zdjęcia

1.