mobi facebook

Pan bagnat

1 porcja

Składniki:

Pan bagnat - 40 cm bagietka
- tapenada
- liście szpinaku
- 2 pomidory
- 2 jajka
- 100 g sardynek
- 100 g tuńczyka (opcjonalnie)
- 10 ml oleju rzepakowego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Bagietkę przekroić na pół, palcem wyciągnąć część miąższu z obu połówek bułki. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w 5 mm krążki. Pomidora umyć i również pokroić w 3-4 mm plasterki. Liście szpinaku umyć i pokroić w mniejsze kawałki. Bułkę posmarować tapenadą i wyłożyć szpinakiem. Jedną część wyłożyć jajkiem oraz pomidorami, na drugą dać sardynki oraz tuńczyka, którego skropić olejem rzepakowym. Złożyć obie polówki oraz obwiązać nicią bawełnianą.

Bagietkę można podawać na zimno lub na ciepło.


Zdjęcia

1. https://www.seriouseats.com/recipes/2011/09/dinner-tonight-pan-bagnat-recipe.html