mobi facebook

Panzanella

4-5 porcji

Składniki:

Panzanella - 300 g chleba żytniego
- 4 pomidory (700 g)
- 2 papryki (500 g)
- pół ogórka szklarniowego (200 g)
- 1 cebula (100 g)
- 8-12 filetów anchois (sardynka)
- kilka kaparów
- listki bazylii
- 40 ml oleju rzepakowego
- 20 ml octu winnego
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Kromki chleba pokroić w kostkę oraz przełożyć do miski, pomidory pokroić w plastry, a je w kostkę, przenieść wraz z sokiem do miski. Paprykę przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w paski, a je w kostki. Ogórek szklarniowy pokroić w cienkie talarki, cebulę natomiast przekroić na pół i pokroić w pióra, a je w kostkę. Filety pokroić wszerz na 3-4 części. Całość wrzucić do dużej miski, dodać kilka kaparów, pokrojone listki bazylii oraz wszystko dobrze zamieszać. Następnie dodać oleju, octu, przypraw i całość znów dobrze przemieszać.

Podawać w małych miseczkach


Zdjęcia

1. https://thecozyapron.com/panzanella/