mobi facebook

Papryki faszerowwane

4 porcje

Składniki:

- 8 papryk czerwonych
- 3 * 100 g ryżu brązowego
- 1 połówka piersi z kury (ok. 300g)
- 1 średnia cebula (100 g)
- 200 g pieczarek
- 50 g przecieru pomidorowego
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka bazylii (sucha)
- 1 łyżeczka oregano (suche)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
-

Sposób wykonania

Z papryk odciąć górną część tak, aby powstała "czapeczka". Wyciągnąć wszystkie nasiona z papryki oraz odkroić białe części tak, aby zrobić jak najwięcej miejsca. Gotować ryż przez około 30 minut, po czym go odcedzić. Wcześniej rozmrożoną pierś z kury pokroić na mniejsze kawałki i gotować na parze. Następnie drobno posiekać lub zmielić maszynką kurę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na drobne plasterki oraz podsmażyć na patelni przez 5 minut.

Tak przygotowane składniki włożyć do garnka, dodać przecier pomidorowy, wcisnąć czosnek oraz przyprawić. Całość wymieszać, tworząc farsz. Następnie farszem napełnić papryki po sam brzeg i nałożyć wcześniej odciętą czapeczkę.

Papryki włożyć do naczynia żaroodpornego oraz wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 oC na 30 minut.

Jeśli ktoś chce, może na wierzch farszu papryki dodać trochę sera żółtego i położyć "czapeczkę".


Zdjęcia

1.