mobi facebook

Papryki faszerowane (wegetariańskie)

4 porcje

Składniki:

- 8 papryk
- 2 * 100 g kasza jaglana
- 1 cebula (100 g)
- 1 marchewka (200 g
- 1 pomidor (170 g)
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki bazylii
- 2 łyżeczki oregano
- sól
- pieprz

Sposób wykonania

Papryki umyć, odciąć górną część i wyjąć gniazdo nasienne.

Ugotować kaszę jaglaną oraz odstawić do przestudzenia, w międzyczasie czosnek przecisnąć do kieliszka i zalać wodą, cebulę pokroić w drobną kostkę, marchewkę przetrzeć na tarce, pomidor natomiast pokroić w drobne kawałki. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać przypraw oraz wszystko dobrze wymieszać.

Papryki nadziać farszem, przykryć "kapturkiem" oraz wstawić w keksówce do piekarnika rozgrzanego do 150 oC na 20 minut.


Zdjęcia

1.